دغدغه بسیاری از زیبا جویان بعد از رینوپلاستی ، میزان التهاب و ورم بعد از جراحی بینی است که باید گفت این موضوع کاملا طبیعی بوده و تمامی بیماران مقداری تورم و کبودی را بعد از عمل تجربه می کنند. البته ، این خبر خوش را هم می توان داد که در مراحل مختلف و در بازه زمانی مشخصی این تورم قابل کنترل بوده و می توان آن را به حداقل رساند و کاهش داد. ضمن اینکه برای از بین رفتن کامل آن بایستی صبور بود و حداقل یک سال صبر کرد. در این مقاله از دکتر جواد یزدانی ، راه هایی هم برای تسریع روند کاهشی آن ارائه شده است که در ادامه می توانید مطالعه نمایید و یک قدم مثبت در جهت کاهش تورم بعد از جراحی بینی خود بردارید.
تا کی باید ورم بینی را تحمل کنم ؟
ورم بعد از جراحی بینی و التهاب در هر فردی با فرد دیگر متفاوت است ، چراکه بینی و پوست بینی افراد مختلف تفاوت هایی دارد. ولی به صورت کلی بیشترین بخش ورم تا سه ماه اول بعد از جراحی فروکش می کند و باقی آن که مربوط به نوک و پل بینی است ، که حداقل حدود یکسال زمان نیاز دارد تا به طور کامل از بین برود و نتیجه نهایی جراحی شما به خوبی مشاهده شود.
علت ورم بینی چیست ؟
بلافاصله بعد از عمل بینی ، ساختار جدید بینی افراد متورم می شود که به آن ورم اولیه می گویند و در اثر تغییرات ایجاد شده بر روی بافت و اسکلت این عضو ایجاد می شود. پس از آن تورم ثانویه به وجود می آید که بر اثر تجمع مایع میان بافتی در زیر پوست و به منظور ترمیم و اصطلاحاً جوش دادن پوست به غضروف و استخوان ایجاد می شود. هنگامی که رینوپلاستی به روش باز صورت می گیرد ، پوست بطور کامل از سطح بینی و استخوان غضروف جدا می شود ، در نتیجه بعد از جراحی مایعات در زیر پوست جمع می شوند تا به ترمیم آن نواحی کمک کنند که در نتیجه سبب بروز ورم بعد از جراحی بینی می شود.
ورم بعد از جراحی بینی و انواع آن
- ورم بینی بعد از جراحی به چند دسته تقسیم می شود. اولین نوع همان ورم اولیه است که دلیل آن را ذکر کردیم. پس از آسیب های وارد شده به بافت ها بدن به طور طبیعی شروع به تولید مایع بین سلولی می کند و معمولاً بین 1 ماه تا 3 ماه زمان لازم است تا به تدریج فروکش کند. البته بسته به تبحر و مهارت جراح بینی خوب در تهران چنانچه با ظرافت عمل کرده باشد ورم بعد از جراحی بینی اطراف چشم کمتر خواهد بود. ضمن اینکه هر چقدر پوست ضخامت بیشتری داشته باشد زمان بیشتری برای ترمیم و کاهش ورم لازم است.
- نوع دیگر ، ورم کاذب است که نسبت به تورم اولیه مدت زمان بیشتری نیاز دارد تا رفع شود. ضمن اینکه به عواملی بیشتر بستگی دارد که در ادامه به آن ها اشاره می شود.
- سومین نوع ورم در ناحیه نوک بینی اتفاق می افتد و تقریباً آخرین بخشی است که التهاب آن از بین می رود زیرا پوست در این ناحیه ضخیم تر است. در ناحیه پره های بینی به این علت که پوست نازک تر است در ماه های اولیه شاهد ورم بعد از جراحی بینی خواهیم بود که به مرور از بین می رود.
- ورم پیشانی هم که بسیار طبیعی است و این نوع تورم هم بتدریج روکش می کند.
- نوعی دیگر از تورم و التهاب ناشی از گوشت اضافه بوده ، که به آن فیبروز هم می گویند و درصورتی که پزشک تجربه و تخصص کافی را نداشته باشد ممکن است بروز دهد.
چه چیزهایی در بروز التهاب و ورم بعد از عمل بینی تاثیر دارند ؟
اولین عامل موثر در ایجاد ورم بعد از رینوپلاستی جنس و ضخامت پوست است ، یعنی هر چقدر پوست نازک تر باشد کمتر متورم می شود. برای مثال بینی های استخوانی تورم کمتری دارند ، چراکه دارای پوست نازک تری هستند و استخوان و غضروف در این ناحیه بیشتر است. همچنین بینی های گوشتی به دلیل ضخامت بیشتر پوست در نواحی مختلفی از بینی دچار ورم بعد از جراحی بینی و التهاب بیشتری می شود. علاوه بر این مسئله مهارت و تخصص بهترین جراح بینی در تهران ، دکتر جواد یزدانی در این قضیه بی تاثیر نمی باشد. هر چقدر برش دقیق تر و با ظرافت بیشتر باشد تورم بسیار کمتر خواهد بود. جالب است بدانید که تفاوتی در میان دو روش جراحی باز یا بسته وجود ندارد ، چراکه با وجود اعمال تغییرات بسیار زیاد افراد با تورم بعد از عمل بینی مواجه می شوند. در واقع اگر جراحی درست انجام نشود باعث ایجاد تورم بیشتر می شود. همچنین دامنه اعمال تغییرات ایجاد شده در بینی هم دخیل خواهد بود ، هر چقدر دامنه جراحی وسیع تر باشد ، زخم ها بیشتر و در نتیجه تورم بینی بیشتر خواهد بود.
آیا روشی برای بهبود ورم بعد از جراحی بینی وجود دارد ؟
بهتر است در دو روز ابتدایی از کمپرس سرد در محل جراحی استفاده کنید. به این ترتیب که کمپرس را 15 دقیقه در ناحیه ورم کرده بگذارید و سپس آن را بردارید. توجه داشته باشید که زمان نباید بیشتر از مقدار مذکور باشد.
گاهی اوقات با توجه به صلاح دید پزشک تزریق کورتون پیشنهاد می شود ، این ماده پس از آن که تورم بسیار زیاد باشد و پس از گذشت یک سال بهبود پیدا نکند ، با نظر پزشک حاذق و با تجربه جهت کاهش ورم بعد از جراحی بینی بکار گرفته می شود.
همچنین بسیاری از جراحان ماساژ بعد از عمل بینی را توصیه می کنند. معمولاً نوک بینی و پشت استخوان طبق دستور پزشک ماساژ داده می شود. فراموش نکنید که اقدام خود سرانه جهت ماساژ بینی می تواند موجب جابجایی استخوان بینی و در نتیجه ورم بعد از عمل بینی شود ، تنها یک پزشک حاذق می تواند بهترین خدمات را در این مواقع به شما زیبا جویان عزیز ارائه دهد.
چسب زد به بینی از دیگر روش های موثر در کاهش ورم بینی می باشد ، که پس از مدت زمان مشخصی باید شروع به چسب زدن بکنید تا بافت ها و پوست در محل جدید خود محکم شود و اصطلاحاً جوش بخورند.
روش های پیشگیری از ورم بینی بعد از عمل
- مصرف نمک خوراکی را کاهش دهید
- سرتان را در طولانی مدت خم نکنید
- ورزش های سنگین و طولانی انجام ندهید
- در معرض نور مستقیم خورشید و لامپ حرارتی قرار نگیرید
- از خوردن غذاهای سفت که نیاز به جویدن زیاد دارند بپرهیزید
- مصرف دخانیات و نوشیدنی های حاوی الکل ممنوع می باشد
- از مصرف خودسرانه دارو های گیاهی و شیمیایی خودداری کنید
- رژیم غذایی سالم داشته باشید ( پرهیز از خوردن غذاهای خیلی سرد یا داغ )
- بهتر است به هنگام استراحت و خواب سرتان بالا تر از سطح بدنتان قرار بگیرد
- مایعات ، میوه و آب میوه هایی مانند موز ، آلوئه ورا ، آناناس و کرفس را بیشتر استفاده کنید
- تمام توصیه های دکتر یزدانی را بطور کامل و دقیق یک به یک انجام دهید
دلایل افزایش ورم بعد از جراحی بینی
- گوشتی بودن بینی : بینی های گوشتی که دارای پوست ضخیم هستند ، بعد از عمل جراحی دارای تورم زیادی می شوند.
- تغییرات زیاد : اگر در جراحی تغییرات زیادی در ساختار دماغ و صورت ایجاد شود ، ورم بینی نیز بیشتر خواهد بود.
- عدم رعایت مراقبت های قبل و بعد : برای کاهش ورم باید قبل و بعد از عمل اقداماتی انجام شود ، مانند کاهش مصرف سیگار و الکل ، اجتناب از غذاهای شور و تند ، بالا نگه داشتن سر در حالت خواب و استفاده از کمپرس سرد. عدم رعایت این مراقبت ها می تواند منجر به ورم بیشتری شود.
- تکنیک جراحی : روش های جراحی مختلفی برای عمل بینی وجود دارد ، از جمله روش باز و بسته. در روش بسته که تهاجم کمتری دارد ، ورم بینی بعد از جراحی کمتر است ؛ بنابراین اگر جراحی با روش بسته انجام شود ، میزان ورم کمتری تجربه خواهد شد.
اگر بعد از گذشت یک سال ، ورم بینی کاهش نیافته باشد ، چه کار کنم؟
یکی از مشکلاتی که ممکن است برای افراد بعد از گذشت یک سال از جراحی پیش بیاید ، عدم کاهش ورم بینی است. در این صورت ، چه اقداماتی باید انجام داد ؟ اگر شما نکات مراقبتی را که در این مقاله توصیه شده است رعایت کرده اید ،اما همچنان میزان ورم بینی شما بعد از عمل زیاد است یا اگر بعد از گذشت یک سال هنوز شاهد تورم بینی هستید ، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید تا علت این ورم را بررسی کند و درمان مناسب را تجویز نماید. ممکن است در چنین شرایطی برای کمک به کاهش تورم بعد از جراحی بینی ، تزریق آمپول کورتون پیشنهاد شود.
البته ، باید توجه داشت که در برخی موارد ، ورم بینی بعد از جراحی ممکن است به دلیل عواملی مانند عفونت ، التهاب ، ترشحات خونی و غیره ادامه پیدا کند. در چنین مواردی ، نیازی به نگرانی نیست و تنها کافی است به پزشک مراجعه کرده و داروهای ضد التهاب و آنتی بیوتیک مصرف کنید.
روزبخیر جناب دکتر می خواستم بدونم که اگر ورم بعد از جراحی بینی با مقدار کم تا یکسال و پنج ماه هم باقی بمونه طبیعی هستش یا نیازداریم اقدام خاصی انجام بدیم ؟
زمان لازم برای کاهش تورم بستگی به ضخامت پوست، حجم اولیه بینی، سن و جنس و شرایط مراقبتی متغییر خواهد بود
هر گونه اقدام حتما توسط جراحتان هماهنگ خواهد شد