همه چیز در مورد جراحی بینی شکسته

شکستگی بینی عارضه ای است که در آن استخوان بینی ، دچار آسیب دیدگی می‌شود و گاهی می شکند. شکسته شدن تیغه بینی شایع‌ ترین نوع آسیب صورت به دلیل برجسته بودن بینی است. گاهی در طول شکستگی ، بافت همبند یا غضروف داخل بینی نیز آسیب می بیند. مواردی از قبیل زمین خوردن ، دعوا کردن ، ورزش‌های تماسی یا تصادف می تواند باعث بروز شکستگی در بینی شود. علائم این عارضه معمولا شامل درد و تورم در اطراف بینی ، خونریزی ، ترشح از بینی و مشکل در تنفس است. در برخی موارد نیز هیچ علامت ظاهری مشاهده نمی شود. تشخیص صحیح شکستگی بینی کمک می کند تا بتوان برای درمان صحیح اقدام کرد. اگر ضربه شدیدی به بینی‌ وارد شد و علائم شکستگی بینی را احساس کردید ، بهتر است با مراجعه به موقع به بهترین جراح بینی در تهران ، برای یافتن یک راه حل درمان مناسب اقدام کنید. در برخی موارد بنا به تشخیص پزشک ، جراحی بینی شکسته مورد نیاز خواهد بود.

 

جراحی بینی شکسته - دکتر جواد یزدانی

 

علائم شکستگی بینی

برخی از علائمی که بعد از شکستن بینی ، ممکن است ان ها را تجربه کنید ، شامل موارد زیر می باشد :

  • احساس درد در داخل بینی یا اطراف آن
  • خمیده یا کج شدن بینی
  • ورم اطراف بینی
  • خونریزی بینی که تحت عنوان خون دماغ شدن هم آن را می شناسیم.
  • گرفتگی بینی به علت عدم تخلیه آن و مسدود شدن مجاری بینی
  • کبودی اطراف بینی و چشم‌ها که اغلب در طول یک دوره دو یا سه روز از بین می‌رود

عوارض شکستگی بینی چیست ؟

عوارض ناشی از آسیب دیدن بینی و شکستن آن شامل موارد زیر می باشد:

انحراف سپتوم : سپتوم ، تیغه بینی جدا کننده و دیواره نازک دو طرف بینی است که در صورت ضربه دیدن ، ممکن است جابجا شده و یکی از مجاری بینی شما را باریک ‌کند. داروهایی مانند داروهای ضد احتقان‌ ها و آنتی هیستامین‌ ها می‌ توانند به مدیریت انحراف سپتوم کمک کنند ، اما برای رفع کامل انحراف ایجاد شده ، جراحی بینی شکسته نیاز است.

هماتوم سپتوم : شکل گیری توده های خون لخته‌شده در بینی شکسته مشکلی به نام هماتوم سپتوم را ایجاد کرده و باعث گرفتگی بینی می شود. هماتوم تیغه بینی ممکن است یک یا هر دو سوراخ بینی را مسدود جراحی اورژانسی برای پیشگیری از بروز آسیب غضروف مورد نیاز است.

شکستگی غضروف : اگر شدت ضربه به اندازه ای قوی باشدکه بتواند باعث شکستگی غضروف شود درمان جراحی بینی شکسته برای رفع آسیب‌ های وارده مورد نیاز خواهد بود.

تشخیص شکستگی بینی

پزشک با انجام معاینه فیزیکی می‌تواند شکستگی بینی را تشخیص دهد. نگاه کردن و لمس بینی و صورت البته پس از تزریق بی‌حسی به بینی ، از اقداماتی است که در طول فرایند تشخیص اولیه انجام می شود. بعد از دو یا سه روز پس از کاهش تورم لازم است به پزشک مراجعه کنید تا آسیب های بینی و آسیب‌های احتمالی دیگر بخش های صورت را بررسی کند. در برخی موارد ، رادیوگرافی یا سی‌تی‌اسکن برای تعیین میزان آسیب وارده به بینی و صورت تجویز می شود. گاهی عکس برداری ها نشان می دهد که شدت آسیب بالا است و لازم است بیمار تحت جراحی بینی شکسته ، تحت درمان قرار گیرد.

 

جراحی بینی شکسته - دکتر جواد یزدانی

 

راه های درمان بینی شکسته

در صورت تایید این موضوع که بینی شما شکسته است. در برخی موارد بدون جراحی ، اسیب وارده برطرف می شود. برخی از موارد درمان بینی شکسته ، شامل موارد زیر می باشد:

جا انداختن دستی بینی

این کار باید در عرض ۱ تا ۲ هفته پس از آسیب دیدگی بینی انجام شود و در صورت رها شدن آن بدون درمان ، آسیب به خودی خود شروع به بهبود می‌کند و حتی استخوان‌ها در موقعیت نامناسب ، قرار می گیرند و در همان وضعیت باقی می مانند.

در صورتی که جراحی بینی شکسته برای درمان  تجویز شود ، پزشک قبل از عمل داروی ضد درد را مورد استفاده قرارمی دهد. سپس ، سوراخ‌ های بینی شما را با یک ابزار صاف به نام اسپکولوم باز کرده و شروع به تراز کردن استخوان‌ های شکسته و غضروف بینی می کند. بعد از آن داخل بینی پانسمان می شود و در صورت نیاز بینی گچ گرفته می شود و برای جلوگیری از عفونت ، پزشک داروهای آنتی‌ بیوتیک را تجویز می نماید.

در صورتی که شکستگی بینی بسیار شدید باشد یا بیش از ۲ هفته ، بینی بدون درمان ، رها شده باشد ، عمل بینی انجام می شود تا استخوان‌ های بینی در جای مناسب خود قرار گیرند و در صورت لزوم شکل بینی تغییر پیدا ‌کند.

درمان خانگی بینی شکسته

اقدامات زیر در زمان بروز شکستگی بینی ، قبل از اقدام برای مراجعه به پزشک ضروری است :

  • مقداری یخ را که درون پارچه‌ ای قرار دهید و در فاصله های زمانی ۱۵ دقیقه روی بینی قرار دهید. این کار را به مدت ۱ تا ۲ روز ادامه دهید.
  • برای کاهش درد ، استامینوفن یا ایبوپروفن ، طبق دستور ، استفاده کنید.
  • برای جلوگیری از افزایش ورم بینی ، در هنگام خواب چند بالش در زیر سرتان قرار دهید و در حالت نیمه نشسته قرار بگیرید.

راهکارهایی برای توقف خونریزی بعد از شکستگی بینی

برای متوقف کردن خونریزی پس از شکستگی بینی می‌ توانید با اقدامات زیر را انجام دهید :

  • در حالت نیمه نشسته ، بنشینید.
  • به جلو خم شوید تا خون به پشت گلویتان نریزد.
  • قسمت نرم بینی خود را با انگشت شست و سبابه خود بفشارید و محکم نگه دارید.

این راه کارها کمک می کند تا از خونریزی بیش از اندازه بعد از شکستگی بینی جلوگیری کنید. همچنین لازم است هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کنید تا با معاینات لازم ، درمان مناسب و در صورت نیاز ، جراحی بینی شکسته را به در زمان مناسب به مرحله اجرا در آود.

مدت زمان جوش خوردن بینی شکسته

زمانی که شما دچار شکستگی بینی می‌ شوید ، حداکثر یک هفته زمان دارید تا برای پیگیری درمان به پزشک مراجعه کنید. اگر مدت زمان مراجعه به پزشک از یک هفته طولانی‌ تر شود ، استخوان‌ های شکسته ممکن است با همان فرم ناهنجار ناشی از شکستگی جوش بخورند. در صورتی که شکستگی خفیف بوده و درمان بدون جراحی امکان پذیر باشد ، پزشک اقدامات لازم را انجام داده و دستور العمل‌ های مربوطه را توصیه می‌ کند. در صورت نیاز به جراحی بینی شکسته ، پزشک به بیمار توصیه می‌ کند که برای یک دوره دو الی سه‌ ماهه منتظر بماند تا با فروکش کردن ورم ، ایرادات بینی نمایان شود و طرح درمان مناسب‌ ترسیم شده و درمان آغاز گردد.

مراقبت‌ های بعد از جراحی بینی شکسته

افرادی به دلیل شکستگی بینی ناچار به عمل جراحی می شوند ، باید به این نکته توجه داشته باشند که بعد از انجام جراحی ، کار تمام نشده و نتیجه نهایی به مراقبت‌ های بعد از عمل بینی شکسته شما بستگی دارد. همه بیماران بعد از عمل با عوارضی مانند درد ، تورم ، کبودی و درد گلو روبرو می‌ شوند که با اقدامات مراقبتی می‌ توانند این عوارض را کنترل کنند و از تشدید آن‌ جلوگیری نمایند. مراقبت‌ های بعد از عمل درمانی بینی شکسته شامل موارد زیر است :

  •  به دلیل استفاده از لوله بیهوشی در گلو حین عمل ، گلودرد ایجاد می‌ شود که با مصرف مایعات گرم بهبود می‌ یابد.
  • بعد از عمل دماغ شکسته ، برخی از افراد درد چندانی احساس نمی‌ کنند اما در صورت درد ، می‌ توانید از داروهای مسکنی که پزشک تجویز کرده استفاده کنید.
  • توصیه می‌ شود تمام داروهای تجویز شده را به صورت منظم مصرف کنید و هیچ دارویی را به طور خودسرانه قطع نکنید.
  •  تا دو هفته بعد از جراحی بینی شکسته ، مصرف داروهایی که در خانواده آسپرین ، وارفارین و بروفن هستند ممنوع است ؛ زیرا این داروها می‌ توانند غلظت خون را کاهش داده و ریسک خونریزی را بیشتر کنند و همچنین باعث افزایش کبودی صورت شوند.
  • تا سه روز اول بعد از عمل ، از کمپرس یخ برای کنترل تورم و کبودی استفاده کنید.
  • حداقل تا یک هفته پس از جراحی ، از مواد غذایی نرم استفاده کنید و مصرف نمک و ادویه را کاهش دهید.
  • دوران نقاهت جراحی بینی شکسته حدود یک هفته است ؛ بنابراین در این مدت استراحت کافی کنید و از انجام کارهای سنگین خودداری نمایید.
  • برای کمک به کاهش تورم ، سعی کنید به مدت یک ماه رو به‌ بالا و طاقباز بخوابید و از چند بالش استفاده کنید تا سر بالاتر از پاها قرار بگیرد.

 

 

جراحی بینی شکسته - دکتر جواد یزدانی

 

تکنیک‌ های جراحی بینی شکسته

عمل بینی شکسته می‌ تواند با استفاده از دو روش جراحی باز و بسته انجام شود.

  1. در روش باز ، عمل بینی شکسته در شرایطی که آسیب‌ های وارده به بینی شدید است و نیاز به دسترسی به بافت‌ های استخوانی یا غضروفی آسیب‌ دیده احساس می شود ، کاربرد دارد. در این روش ، پوست بینی کنار زده می‌ شود تا به بافت‌ های آسیب‌ دیده دسترسی پیدا کنیم.
  2. در روش بسته ، انتخاب این روش وقتی صورت می‌گیرد که بتوان از طریق سوراخ‌ های بینی به بافت‌ های آسیب‌ دیده دسترسی یافت و بدون نیاز به برش دادن کلوملا و کنار زدن پوست ،شکستگی ها را درمان کرد.

بعد از اتمام هر دو روش ، پزشک بینی بیمار را گچ می‌ گیرد. هدف از این عمل ، کمک به ترمیم بافت‌ های بینی برای به دست آوردن استحکام کافی در موقعیت جدید آن ها است.

درمان بینی شکسته بدون نیاز به جراحی

یکی از سوالاتی که ممکن است به ذهن افراد خطور کند این است که آیا می‌ توان بینی شکسته را بدون انجام عمل جراحی درمان کرد؟ در صورتی که شدت آسیب دیدگی بینی به حدی باشد که استخوان بینی شکسته و انحراف داشته باشد ، لازم است عمل جراحی برای درمان بینی شکسته انجام شود. اما اگر میزان آسیب دیدگی متوسط یا کمتر باشد ، پزشک ممکن است با جایگذاری بینی شکسته به درمان مشکل بپردازد.

در این حالت با استفاده از دستگاه یا به صورت دستی ، بینی جا انداخته می‌ شود و سپس جراح بینی آتل و گچ را بر روی بینی قرار می‌دهد. در طول این فرایند ، باید به نکات مراقبتی که پزشک معالج به شما توصیه می‌ کند ، توجه کرده و از دچار شدن به عوارض جانبی خاص و جدی جلوگیری نمایید.

زمان مناسب برای مراجعه به پزشک برای عمل بینی شکسته

اگر با تجربه هر یک از موارد زیر روبه‌ رو شوید ، بهتر است هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کنید:

  • حس می‌ کنید بینی‌ تان شکسته است.
  • درد و تورم بعد  از سه روز از وقوع حادثه ، بهبود نیافته است.
  • بینی شما کج به نظر می‌ رسد.
  • احساس سرگیجه می‌ کنید.
  • تنفس از طریق بینی ، حتی با کاهش تورم ، دشوار است.
  • دمای بدن افزایش یافته است.
  • خونریزی از بینی به شدت افزایش یافته است.
  • آسیب دیدگی شما شدید است و نیاز به درمان جدی دارد.
  • خونریزی از هر دو سوراخ بینی ، بیش از چند دقیقه ، ادامه دارد.
  • مایع شفاف از سوراخ‌ های بینی خارج می‌ شود.
  • فرد دچار بیهوشی شده است.
  • حالت تهوع یا استفراغ طولانی مدت و ادامه دارد است.
دکتر جواد یزدانی

دکتر جواد یزدانی

دکتر جواد یزدانی یکی از برجسته‌ ترین جراحان و متخصصان گوش ، حلق و بینی در تهران است. وی با سال ها تجربه در زمینه‌ جراحی‌ های پیچیده و درمان‌ های نوین ، به یکی از چهره‌های معتبر در این حوزه تبدیل شده است. دکتر یزدانی همواره دانش و مهارت‌ های خود را به‌ روز نگه می‌ دارد و به دلیل دقت و تعهدش به بیماران ، مورد تحسین و اعتماد بسیاری از آنان قرار گرفته است.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
حمید
حمید
4 ماه قبل

سلام جناب دکتر در صورتی که شکستگی بینی بسیار جزئی باشد ، میشه با آتل بینی مشکل رو رفع کرد؟

دکتر جواد یزدانی
مدیر
پاسخ به  حمید

سلام ودرود
در شکستگی جزئی که جابجایی نداشته باشد نیاز به اقدام خاصی نیست

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
حمید
حمید
4 ماه قبل

سلام جناب دکتر در صورتی که شکستگی بینی بسیار جزئی باشد ، میشه با آتل بینی مشکل رو رفع کرد؟

دکتر جواد یزدانی
مدیر
پاسخ به  حمید

سلام ودرود
در شکستگی جزئی که جابجایی نداشته باشد نیاز به اقدام خاصی نیست