به نظر شما وقتی از اتاق عمل بیرون می آیید ، جراحی بینی به پایان می رسد یا هنوز کارهایی وجود دارد که باید انجام دهید تا هدف نهایی یعنی دستیابی به یک بینی زیبا و دوست داشتنی محقق شود؟ بله ، پاسخ تان کاملاً درست است. بعد از خروج از اتاق عمل ، فاز جدید ؛ یعنی مراقبت های بعد از جراحی بینی آغاز می شود که در طول آن موظف به انجام وظایف و مسئولیت هایی هستید که پزشک به شما جهت اجرا در دوره ریکاوری توصیه کرده است. هر چند مطالب بسیاری در این خصوص ، در سایت های مختلف وجود دارد ولی دستوراتی که پزشک خودتان به شکل یک چک لیست در اختیارتان قرار می دهد ، حرف اول را می زند ، چرا که این توصیه ها بر حسب نیازهای شما تهیه شده اند. پس با دقت آنها را اجرا کنید. در ادامه این مقاله از آقای دکتر جواد یزدانی ، بهترین جراح بینی در تهران ، برخی اطلاعات کلی در این مورد ارائه شده است که می توانید از آنها استفاده نمایید.
چه مدت بعد از عمل بینی می توان به محل کار یا تحصیل بازگشت؟
در مورد مسئله مراقبت های بعد از جراحی بینی ، نوع شغل شما تعیین کننده زمان مناسب برای بازگشت به کار بعد از عمل است. بهترین جراح بینی در تهران ، اغلب به بیماران توصیه می کند ، بعد از جراحی و قبل از برگشت به محل کار یا تحصیل ، یک تا دو هفته را به استراحت اختصاص دهند. البته این دوره زمانی استراحت ، در فاز مراقبت های بعد از عمل بینی ، با توجه به شرایط بدنی هر بیمار متفاوت است.
نکات مربوط به زخم ها در مراقبت های بعد از جراحی بینی
بهترین پزشک بینی در تهران ، پماد آنتی بیوتیک را برای شما تجویز کرده و به شما توصیه می کند که آن را روی بخیه های خارجی استعمال کنید. تا زمان کشیده شدن بخیه ها ، پماد را روزی سه بار مورد استفاده قرار دهید.
در مقوله مراقبت های بعد از عمل بینی یادتان باشد ، صورت را با ملایمت بشویید و از صابون یا محلول شوینده ملایم استفاده کنید.
تا زمانی که زخم ها به طور کامل خوب نشده اند ( معمولاً سه هفته ) ، به هیچ وجه روی برشهای خارجی ، از مواد آرایشی استفاده نکنید.
در طول 24-48 ساعت ابتدایی بعد از عمل ، بر روی اطراف چشم ها و گونه ها ، کمپرس سرد قرار دهید. این کار به کاهش ورم کمک قابل ملاحظه ای می کند.
در مورد قضیه مراقبت های بعد از جراحی بینی خوب است بدانید که جراح بینی اکثراً برای شما اسپری سالین را تجویز می کند و به شما توصیه می کند ، روزانه 3 تا 4 بار ، آن را مورد استفاده قرار دهید. این اسپری کمک می کند که داخل بینی تمیز شود و پوسته پوسته شدن بینی و خونریزی آن کاهش پیدا کند. این کار را باید برای یک الی دو هفته ، در طول دوره مراقبت های بعد از عمل بینی انجام دهید.
مراقبت های بعد از جراحی بینی و نوع فعالیت های فیزیکی
برخی از ورزش ها و فعالیت های فیزیکی به توصیه بهترین جراح بینی در تهران ، عبارتند از:
دوش گرفتن. وقتی به منزل می آیید می توانید حمام کنید ولی باید مراقب باشید که گچ بینی تان خیس نشود. برای شستن موها هم می توانید از یکی از اعضای خانواده بخواهید تا موهای شما را از پشت به روش سالن های آرایشی بشوید. وقتی گچ بینی تان برداشته شد ، دیگر مانعی برای دوش گرفتن وجود نخواهد داشت.
موقعیت خوابیدن. در زمان خوابیدن ، بهتر است در حالت لمیده قرار بگیرید. برای این پوزیشن می توانید دو تا سه بالش را زیر سر قرار دهید تا سرتان نسبت به بدن تان در موقعیت بالاتری قرار گیرد.
لباس پوشیدن. بهتر است لباس هایی بر تن کنید که تعویض آنها ساده بوده و مثلاً از جلو با دکمه یا زیپ بسته می شوند تا برای از تن در آوردن آنها مجبور نباشید ، لباس را روی صورت بکشید.
رانندگی کردن. بهترین پزشک در تهران در مورد مراقبت های بعد از جراحی بینی به شما توصیه می کند که حداقل تا هفته اول رانندگی نکنید ، تا زمانی که گچ بینی تان برداشته شود. بعلاوه ، کارهایی که روی بینی تان انجام شده باعث ورم کردن چشم ها می شود و این امر ممکن است میدان دید شما را تحت تاثیر قرار دهد. پس از نکات مربوط به مراقبت های بعد از عمل بینی اینست که برای جلوگیری از بروز هر گونه خطر احتمالی ، بهتر است تا زمان توصیه شده توسط پزشک ، رانندگی را به تعویق بیاندازید.
ورزش کردن. از هرگونه فعالیت فیزیکی یا فعالیت ورزشی که باعث بالا رفتن فشار خون تان شود ، به مدت 3 تا 6 ماه بعد از عمل ، در طول دوره در زمینه مراقبت های بعد از جراحی بینی ، خودداری کنید. ورزش های رزمی و ورزش هایی که احتمال برخورد و وارد آمدن ضربه به بینی در آنها وجود دارد باید حداقل تا دو ماه به تعویق انداخته شوند.
فین کردن. سعی کنید حداقل تا یک هفته بعد از جراحی بینی ، به هیچ وجه فین نکنید. هر چند احساس می کنید بینی تان گرفته است و دوست دارید با فین کردن به باز شدن آن کمک کنید ولی بهتر است بدانید که فین کردن می تواند آسیب جدی به بینی وارد کرده و فشار ناشی از آن ، چارچوب تازه شکل داده شده داخل بینی را مورد آسیب قرار دهد.
عینک زدن. هیچ محدودیتی برای استفاده از عینک وجود ندارد ، مشروط بر اینکه به پیشانی تکیه داده شود و هیچ فشاری به بینی وارد نکند. وقتی گچ بینی هم برداشته شد ، باز هم نباید عینک را مستقیماً روی بینی قرار دهید. در صورت امکان ، بهتر است تا مدتی به جای عینک از لنز استفاده کنید.
سایر دستورالعمل ها برای مراقبت های بعد از جراحی بینی
سایر دستور العمل ها با نقل از بهترین جراح بینی در تهران ، عبارتند از:
- قبل از جراحی ، از یکی از دوستان یا نزدیکان بخواهید تا بعد از عمل ، شما را به منزل بازگردانده و حداقل 24 ساعت در کنارتان باشد.
- به اندازه کافی استراحت کنید.
- هر چه زودتر از جا بلند شوید و قدم بزنید تا ورم سریع تر فروکش کرده و احتمال لخته شدن خون ، کاهش پیدا کند.
- یک رژیم غذایی متعادل ، حاوی میوه خام و فیبر بیشتر و نمک و ادویه کمتر را دنبال کنید و مقدار فراوان آب و مایعات سالم بنوشید.
- سیگار نکشید. کشیدن سیگار روند بهبود را با کندی روبرو کرده و احتمال بروز عوارض جانبی را افزایش می دهد.
- در دوره ای که داروهای مسکن استفاده می کنید ، الکل ننوشید. حتی زمانی که دوره مصرف داروهای مسکن نیز به پایان می رسد ، به شما توصیه می شود تا از نوشیدن الکل حداقل تا سه هفته خودداری کنید ، چراکه نوشیدن الکل ، باعث احتباس مایعات شده و می تواند وضعیت ورم را بدتر کند.
چه مواردی در دوره مراقبت های بعد از جراحی بینی اهمیت دارد ؟
در صورت تجربه کردن هر یک از موارد زیر ، حتماً با جراح خود در تهران یا شهر مورد سکونتتان تماس بگیرید.
تب بالا. در صورتیکه تب شما 38 درجه یا بالاتر بود ، به پزشک اطلاع دهید.
درد شدید. اگر داروهای مسکن تجویز شده توسط پزشک نتوانست درد را تسکین داده و سطح درد همچنان افزایش پیدا کرد ، لطفاً موضوع را به پزشک اطلاع دهید.
خونریزی شدید. هر چند مقدار جزئی خونریزی بعد از عمل ، کاملاً طبیعی است و در طول چند روز اول بعد از جراحی فروکش می کند ولی اگر میزان خونریزی در روزهای آتی بعد از عمل شدید بود ، حتماً پزشک را در جریان موضوع قرار دهید.
همچنین از نکات دیگر در مورد مراقبت های بعد از جراحی بینی ، توجه به مواردی است از جمله ، خروج ترشحات زرد یا سبز رنگ از بینی ، بروز عوارض جانبی ناشی از استفاده از دارو از قبیل جوش ، حالت تهوع ، سردرد و استفراغ ، افزایش قرمزی در ناحیه برش ، احساس تنگی نفس یا متورم شدن پاها و فروکش نشدن ورم و کبودی در ناحیه جراحی شده و در صورت مواجه با آنها ، بعد از عمل ، حتماً باید پزشک خود را در تهران یا محل سکونتتان در جریان قرار دهیم.
دوره بهبودی نهایتاً چقدر طول می کشد و چه زمانی می توان نتیجه نهایی را مشاهده کرد؟
مطابق بهترین متخصص گوش ، حلق و بینی در تهران ، ریکاوری رینوپلاستی ، یک پروسیجر گسترده است. هر چند بخش عمده ای از ورم در طول یک دوره سه تا شش ماهه فروکش می کند ولی مشاهده نتایج نهایی جراحی ، تقریباً به یک سال زمان نیاز دارد. با رعایت مراقبت های بعد از جراحی بینی ، تنها رد مختصری از اسکار قابل مشاهده است چون برش های استفاده شده در این جراحی بسیار کوچک هستند.
استفاده مرتب از کرم ضد آفتاب می تواند از تغییر رنگ پیدا کردن اسکار جلوگیری کرده و به صاف شدن و طبیعی تر جلوه کردن آن کمک کند. جراحی بینی بدون شک ، سرمایه گذاری است که بخش عظیمی از بیماران داوطلب آن دریافته اند که انجام این عمل ، ارزشش را داشته است. ارتباط صمیمانه و همراهانه یک جراح بینی خوب و تنها نگذاشتن بیمار ، حتی در طول دوره مراقبت های بعد از عمل بینی به بیمار حس امنیتی را می دهد که همه بیمارانی که جراحی خود را به دست متخصصین حاذق و با تجربه در این زمینه سپرده اند ، به آن اذعان داشته اند.
آرایش کردن در مراقبت های بعد از عمل بینی
مراقبتهای بعد از رینوپلاستی نقش مهمی در بهبود و دستیابی به نتایج مطلوب دارند. یکی از مسائلی که بیماران به ویژه خانم ها بعد از این عمل جراحی با آن روبرو می شوند ، استفاده از لوازم آرایشی است. در اینجا به برخی نکات مهم در مورد آرایش کردن در دوره نقاهت عمل بینی می پردازیم:
اجتناب از آرایش در روزهای ابتدایی
در روزهای ابتدایی پس از عمل ، بهتر است از هر نوع لوازم آرایشی خودداری کنید. این دوره معمولاً شامل یک تا دو هفته ابتدایی پس از جراحی است که در آن بینی و اطراف آن بسیار حساس و متورم هستند. استفاده از لوازم آرایشی در این مدت می تواند خطر عفونت را افزایش دهد و بهبود زخم ها را مختل کند.
انتخاب لوازم آرایشی مناسب
پس از گذشت دوره اولیه ، می توانید به تدریج از لوازم آرایشی استفاده کنید. اما بهتر است از محصولات آرایشی ضد حساسیت و بدون عطر استفاده کنید ؛ چرا که پوست شما در طی پروسه جراحی حساس شده و به راحتی ممکن است تحریک شود. کرم پودرهای سبک که منافذ پوست را مسدود نمی کنند ، انتخاب مناسبی هستند.
روش صحیح استفاده از آرایش
هنگام استفاده از لوازم آرایشی ، از ابزارهای تمیز و ضدعفونی شده مانند براش ها و اسفنج های آرایشی استفاده کنید. بهتر است آرایش را با حرکات بسیار ملایم و دور از ناحیه جراحی انجام دهید و از وارد کردن فشار زیاد بر روی بینی خودداری کنید.
مراقبت از زخم ها
در صورت وجود زخم های باز یا بخیه های باقیمانده ، از آرایش کردن بر روی این نواحی پرهیز کنید. آرایش کردن بر روی زخم ها و جای بخیه ها می تواند باعث تحریک و تاخیر در روند بهبودی شود. همیشه قبل از شروع آرایش ، ناحیه جراحی را به دقت تمیز کرده و از ضدعفونی کننده های مناسب استفاده کنید.
مشاوره با جراح بینی
بهترین راه برای اطمینان از زمان شروع آرایش در مراقبت های بعد از جراحی بینی ، مشاوره با جراح است. پزشک شما می تواند بر اساس وضعیت و شرایط پوستی که دارید ، راهنمایی های لازم را ارائه دهند و بهترین زمان برای شروع مجدد آرایش را تعیین کند.